Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko on tarkoitettu käytännön työvälineeksi kaikille taloyhtiön osakkaille ja asukkaille, hallituksen jäsenille, isännöitsijälle, huoltohenkilökunnalle ja muille kiinteistön vastuuhenkilöille.

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko perustuu uuteen asunto-osakeyhtiölakiin (1599/2009) ja erityisesti sen kunnossapitoa käsittelevään 4. lukuun. Vastuunjakotaulukon ovat laatineet Suomen Kiinteistöluuton ja Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiehet ja insinöörit.

Vastuunjakotaulukko on hyväksytty yhtiötä sitovaksi jokaisen isännöimämme taloyhtiön yhtiökokouksessa. Taulukko kertoo havainnollisesti miten huoneiston eri osien ja laitteiden kunnossapito jakautuu osakkaan ja yhtiön välillä.

Huomioi kuitenkin, että taloyhtiö ei esim. märkätilaremonttien yhteydessä vaihda yhtiön hoitovastuulle kuuluvia vesihanoja tai WC-istuimia osakkaan halun mukaisiksi. Yhtiö uusii kalusteet teknisin perustein laitteiden tullessa teknisen käyttöikänsä päähän. Yleensä uusinta tehdään kaikkiin huoneistoihin samanaikaisesti.

Vastuunjaosta keskusteltaessa on myös huomioitava, että taloyhtiön hoitovastuu rajoittuu perustason mukaisiin varusteisiin. Kulloinenkin osakas vastaa itse asuntoon hänen tai aiemman osakkaan toimesta lisättyjen tavanomaista tasoa kalliimpien laitteiden huollosta ja uusimisesta.

Huoneistoremonttien pysyväisohjeet löytyvät nettisivuiltamme muutostyöohje-kohdasta.

Kiinteistön vastuunjakotaulukko löytyy sähköisenä versiona asukkaiden käytössä olevilta taloyhtiösivuilta sekä allaolevan linkin kautta.

Ohessa linkki 3D-vastuunjakotaulukkoo huonetiloittain, josta voi tutkia tarkemmin kunnossapitovastuun jakautumista.