Asumisen energiankäyttövinkit, fiksua asumista

Asukas voi käyttötottumuksillaan vaikuttaa omaan energiankulutukseensa ja tätä kautta suoraan myös asumiskustannuksiinsa.

Valtakunnan tasolla maamme asuinrakennusten osuus koko rakennuskannan energiankulutuksesta on noin viidesoa. Asuinrakennusten lämmitys aiheuttaa n. kolmanneksen Suomen vuotuisista hiilidioksidipäästöistä.

Järkevällä energiankäytöllä kotitaloudet voivat vähentää 10-15% energiankulutustaan.

Hoitovastikkeesta n. kolmasosa menee energiakulujen kattamiseen joten järkevään energiankäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.

PIENILLÄ TEOILLA SUURIA SÄÄSTÖJÄ

Energiansäästö on turhan energiankulutuksen karsimista tinkimättä viihtyvyydestä. Tarpeetonta kulutusta ovat esimerkiksi liian korkeat huonelämpötilat, sähkölaitteiden pitäminen valmiustilassa tai veden tuhlaus.

SISÄLÄMPÖTILA SOPIVAKSI

Tutkimusten mukaan 20-22 astetta on miellyttävä, terveellinen ja energiataloudellinen sisälämpötila. Makuuhuoneissa tai vaikka varastoissa lämpötila voi olla vielä alhaisempi. 1 aste huonelämpötilassa = 5 % lisää lämpölaskua.

Käytä oikein patteritermostaatteja, tutustu oheiseen ohjeeseen Tuleeko lämpöpatterin hehkua punaisena? Käytä tarkistettua lämpömittaria huonelämpötilan mittaamiseen (mittarin takana tarra ”tarkistettu”) ja sijoita mittari oleskeluvyöhykkeelle n 1,5, m korkeudelle (ei ulkoseinälle).

Muista myös, että patteri lämmittää vaikka se tuntuisi 36 asteista kämmentä viileämmältä.

ILMANVAIHTO

Mikäli kiinteistössä on keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto niin järjestelmä toimii suurimman osan ajasta puolella teholla. Täysi teho on päällä yleensä ruoanlaitto ja saunomisaikoina.

Mikäli asuntosi on rakennettu 2000 luvulla rakennetussa kerrostalossa tai asut rivitalossa niin koneellinen ilmanvaihto on voitu toteuttaa huoneistokohtaisesti. Tällöin on tärkeää, että opettelet käyttämään laitteita oikein ja energiatehokkaasti. Kodin kansiosta löytyy ohjeet ilmanvaihdon käyttöön.

Muistathan aina, että ilmanvaihdon tulee olla aina päällä ja korvausilman saannista on huolehdittava. Puhtaat venttiilit takaavat osaltaan asumisviihtyisyyden.

Mikäli asunnossasi on painovoimainen ilmanvaihto niin sinun huoleksesi jää pitää poisto- ja tuloilmaventtiilit auki.

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan kulutus kuriin

Vanhat kodinkoneet kuluttavat jopa kaksinkertaisesti verrattuna uusiin, energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin laitteisiin. Väärä sijoitus, huolto- ja ylläpitotoimien laiminlyönti sekä laitteiden valmiustilat voivat lisätä kymmeniä prosentteja uudenkin laitteen energiankulutusta.

HALLITTU VEDENKÄYTTÖ

Kerrostaloasukas kuluttaa keskimäärin 155 l/vrk, kun tavoitetaso on noin 130 l/vrk/asukas. Vedenkulutukseen vaikuttavat vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Jos hanasta vuotaa tippa sekunnissa, tulee siitä vuodessa lähes 10 m3. Ilmoita aina kaikki viat heti havainnon jälkeen huoltoyhtiölle.

Vähennä omaa vedenkulutustasi omilla, pienillä teoillasi.

Yhteisten tilojen käytössä huomioitavaa

  • tarkista aina, että ulko-ovet sulkeutuvat tiiviisti käyttösi jälkeen
  • sammuta valot aina poistuessasi esim. kellari- tai ullakkotiloista
  • käytä kuivaushuoneen puhallinta vain se aika jonka pyykin kuivuminen vaatii