Asuminen asunto-osakeyhtiössä
Asuessasi taloyhtiössä joudut kaikkien viihtymisen takaamiseksi ottamaan huomioon naapurisi ja lisäksi asuntosi kunnossapitämiseksi joudut tekemään pieniä huoltotoimia jatkuvasti.
Olemme koonneet tähän osioon päivittäiseen asumiseen liittyvää tietoa
Huomioi että monilla tässä mainituilla asioilla on merkitystä kosteus- ja homevaurioiden syntymisen estämisessä.
Taloyhtiö vastaa ikkunoiden ulkopinnan kunnossapidosta. Väli- ja sisäpuitteiden kunnossapito kuuluu asukkaalle. Asukkaan tulee huolehtia ikkunoiden ja ovien väli- sekä sisäpuitteiden maalauksesta aina tarvittaessa.
Yli 1,5 metriä leveitä ikkunoita avattaessa ja pestessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Avattuun puitteeseen ei saa kohdistaa ylimääräistä kuormitusta ja ikkuna tulee tukea pesun ajaksi.
Huomioi myös, että uusien puu-alumiini-ikkunoiden ulkopuitteen alareunan ulkopuolella alumiinikarmiosissa on vedenpoistoreitit, joiden vesiurat sekä vesireiät tulee puhdistaa kerran vuodessa. Mikäli vesienpoisjohtourat tukkeutuvat, niin vesi saattaa valua rakenteiden sisään ja ikkunan karmipinnoille.
Ohjeellinen ikkunoiden ja parveke-ovien hoito-ohje:
- Puhdista ikkunan yhteydessä mahdollisesti olevan raitisilmaventtiilin suodatin kaksi kertaa vuodessa
- Tarkista tiivisteet vuosittain ja korjaa puutteet aina kun niitä havaitset
- Voitele liukukiskot ja lukko-osat esim. lukkoöljyllä kerran vuodessa
- Puhdista vedenjuoksutusurat ja -reiät kerran vuodessa
Hoito-ohjeita ikkunoille ja oville löytyy mm. ikkuna- ja ovivalmistaja Fenestran ja Pihlan www-sivuilta, kohdasta ”Ovet” ja ”Ikkunat” / ”Käyttö- ja huolto-ohjeet”.
Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin käytön määrästä riippuen 2-12 kertaa vuodessa. Suodattimen tulee olla jatkuvasti kohtuullisen puhdas, jotta liesituuletin voi toimia asianmukaisesti. Muistattehan, että mikäli liesituuletin ei ole asunnon alkuperäisvaruste niin useimmissa taloissa liesituuletinta ei voi kytkeä hormiin vaan mallin on oltava nk. aktiivihiilisuodattimella varustettu versio, jossa puhdistettu ilma palaa huonetilaan.
Ilmanvaihdon perusteista ja rakenneratkaisuista:
Asunnon hyvän ja hallitun ilmanvaihdon avulla vaikutetaan ratkaisevasti asumisviihtyisyyteen ja asumisolosuhteisiin. Sisäilmayhdistyksen www-sivuilla on selvitetty terveellisen sisäilmaston perusteita, ilmanvaihdon terveysvaikutuksia ja kerrottu miten voit ehkäistä kosteus- ja homevaurioita, sivujen kautta pääset myös tutkimaan pintamaterialin päästöluokituksia. Tietoa ilmavaihdosta saat myös ilmanvaihtolaitteiden valmistaja Vallox Oy:n ja ilmanpuhdistuslaitteita kehittävän Oy Lifa Air Ltd:n sivuilta.
Useissa vanhoissa asunnoissa ulkoseinillä olevat korvausilmareitit on tukittu ja tapetoitu yli. Tällaiset venttiilit tulee ehdottomasti ottaa uudelleen käyttöön ja varustaa nykyaikaisella suodattimella varustetulla korvausilmaventtiilillä (esim. Velco). Tietoa Velcon korvausilmaventtiileistä löydät maahantuojan Terveysilma Oy:n sivuilta.
Huoneistokohtainen koneellinen poistoilmanvaihto tulee pitää aina päällä vähintään minimiasennossa. Laitteiston sammuttaminen voi talviolosuhteissa johtaa koneiston jäätymiseen ja rikkoutumiseen. Mikäli ilmanvaihto sammutetaan niin tämä saattaa hyvin nopeasti johtaa asunnon sisäpuolisiin kosteus- ja homevaurioihin. Ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi kannattaa tarkistaa, että kylpyhuoneen oven alareunassa on vapaata tilaa n. 1,5 -2 cm ilmankierron takaamiseksi. Jos tilaa ei ole niin ovea tulee lyhentää tai tehdä siihen korvausilmareiät.
IV-laitteiden jatkuva hoito:
Puhdista korvausilmaventtiilt säännöllisesti 2-6 kertaa vuodessa. Venttiilimallista riippuen pese itse venttiili ja mahd. suodatin haalealla saippuavedellä tai uusi tarvittaessa suodatin.
Poistoilmaventtiilit tulee pitää puhtaina siten, että likainen ilma pääsee aina esteettä pois huonetiloista. Mikäli kiinteistössä on huoneistokohtainen tai kiinteistökohtainen koneellinen poistoilmanvaihto niin venttiilin säätöasentoa ei puhdistuksen yhteydessä saa muuttaa. Tällainen venttiili irroitetaan paikaltaan kehyksineen (ei siis pelkkää keskiötä).
Painovoimaisen (ei koneellisen) ilmanvaihdon taloissa venttiili puhdistetaan pesemällä. Älä koskaan sulje poistoilmaventtiiliä kokonaan.
Kylmäkalusteiden tulee olla asennettuna siten, että ilma pääsee esteettä kiertämään laitteiden ympäri. Laitteet tulee ottaa pois asennuspaikastaan vähintään kerran vuodessa ja puhdistaa pölynimurilla. Vuositarkastuksen yhteydessä on tarkistettava sulamisvesijärjestelmä. Eräissä kylmäkalustemalleissa on kompressorin päälle asennettu muovinen sulamisvesiallas, joka on kuumuuden vaikutuksesta sulanut rikki ja sulamisvedet ovat päässeet lattiarakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurion. Havaitessanne rikkoutuneen sulamisvesialtaan hankkikaan ko. laitemerkin huoltoliikkeestä uusi allas tilalle pikaisesti.
Pesu- tai astianpesukoneiden tulovesihanoja EI KOSKAAN SAA JÄTTÄÄ AUKI MIKÄLI ASUNNOSSA EI OLLA KOTONA. Muistakaa aina sulkea vesihanat käytön jälkeen. Astianpesukoneiden alustatila on syytä tarkistaa 2-3 kertaa vuodessa mahdollisten vuotojen havaitsemiseksi ajoissa. Pitkään jatkunut pohjaventtiilivuoto voi aiheuttaa lattiarakenteisiin laajankin kosteusvaurion. Tarkistakaa myös letkujen tiiveys aika ajoin. Näiden estämiseksi tulee astianpesukoneen alla olla muovinen vuotovesiallas. Pesukoneiden poistoletkun tulee olla asennettuna siten, että letku ei pääse lattialle. Irralliset asennukset pesun yhteydessä esim. WC:n reunaan ovat todellinen riski. Letkun hypätessä paikaltaan pääsee vesi jatkuvalla syötöllä tulvimaan lattialle, tällaisista tapauksista on aiheutunut todella huomattavia vesivahinkoja.
Lattiakaivojen puhtaanapidosta tulee huolehtia kerran kuukaudessa. Kaivo tulee puhdistaa ja pestä desinfioivalla pesuaineella. Pesualtaiden ja tiskipöytien alla olevien hajulukkojen kunnossapito kuuluu asukkaalle. Keittiöiden hajulukot tulee käytön määrästä riippuen puhdistaa tarvittaessa kerran vuodessa tai harvemmin. Pesualtaiden hajulukot tukkeutuvat useimmiten hiuksista. Hajulukot tuleekin puhdistaa yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Hajulukkojen purku onnistuu yleensä käsipelillä, vain harvoin tarvitaan isoja pihtejä. Peskää hajulukkojen osat puhtaaksi ja kasatkaa osat huolellisesti uudelleen. Tarkistakaa vettä laskemalla, että hajulukko ei vuoda.
Märkätilojen laattasaumausten silikonit tummuvat usein. Silikonisaumaukset tulee uusia asukkaan toimesta käytännössä 3-5 vuoden välein. Saumaukseen on käytettävä homesuojattua silikonia. Huolehdi märkätilojen riittävästä puhdistamisesta ja ilmanvaihdosta jatkuvasti. Lisää tietoa löydät sivultamme kosteus- ja homevauriot.
Ilmoita aina välittömästi kaikki vesikalustevuodot huoltoyhtiölle tai talonmiehelle.
Vuodoista aiheutuu yllättävän suuri kuluerä yhtiölle.
Vesihanan tiputtaminen aiheuttaa helposti 30-40 m³ vuosikulutuksen ja rahaa kuluu turhaan n. 100 €/vuosi. WC:n jatkuva vuoto aiheuttaa jopa tuhansien kuutioiden lisäkulutuksen vuodessa ja rahaa kuluu vastaavasti turhaan jopa 3000-8000 €/vuosi.
Tutustu vesilaitosyhdistyksen pytty.fi sivustoon.
Katso myös asumisen energiankäyttövinkit
Kämppä kuntoon video
Asuntojen teknistyessä ja uusien sukupolvien muuttaessa omilleen on selvästi tarvetta opastukseen asunnon perushuollon suhteen. Tässä on harrastajateatteriryhmän humoristinen kuuden minuutin näkemys miten kotia tulee huoltaa, kämppä kuntoon. Video on tarkoitettu opiskelijoille avustamaan asumisen alkutaipaleella – ja muistin virkistämiseksi kaikille muillekin.
Miten puhdistetaan liesituulettimen rasvasuodatin tai kylpyhuoneen lattiakaivo? Miten vaihdetaan sulake? Suomen opiskelija-asunnot SOA ry teetti nettiin em. ohjevideon MTV-kanavan hengessä.
Tarinallisella videolla Jasmin C antaa kaverinsa Eddien kanssa ohjeet jokapäiväisen asumisen huoltotoimenpiteisiin. Kipinän videoon antoi suosittu realityohjelma MTV Cribs, jossa julkkikset esittelevät asuntojaan.
Videosta on tehty myös tekstitetty englanninkielinen versio. Videossa esiintyvät nuoret ovat harrastajateatteriryhmä Poltteesta Turun seudulta.
– Kaiken kaikkiaan hyvä ja hyödyllinen opetusvideo ja mielenkiinnon herättäjä, kommentoi Domus Arctica -säätiön toimitusjohtaja Kirsti Saviaro.
Saviaron mielestä video tavoittaa kohderyhmänsä ja puhuttelee nuoria siivouksen merkityksestä heidän omalla kielellään ja tyylillään. Hän uskoo, että video saa opiskelija-asukkaat kiinnostumaan siivouksesta ja jopa harvemmin esille tulevasta lattiakaivon pesusta.